vodácký areál Praha

Závody na Stružnické peřeji

Závodníci oddílu USK Praha se o víkendu 12. a 13. dubna zúčastnili letošních prvních slalomových závodů na Stružnické peřeji poblíž České Lípy. Tento závod patří mezi ty nejtradičnější závody z celého roku. Závod se obvykle nese v pohodovém duchu, k dispozici je domácí občerstvení a v celém okolí vodáckého sportoviště je krásná příroda Chráněné krajinné oblasti České středohoří. Každoročním strašákem závodu je nepředvídatelné počasí, které bylo i letos poměrně chladné. Po rekonstrukci mlýna na elektrárnu se do určité míry proměnila zdejší slalomová dráha a to spíše k lepšímu, protože došlo k prohloubení vracáků a trať je tak méně kamenitá. Video nové tratě je k prohlédnutí zde: http://www.kanoistika-cl.cz/. Letošního ročníku tohoto závodu se zúčastnilo i několik závodníků z Německa a Nového Zélandu a lze tak hovořit o ročníku mezinárodním. 

struznice

USK Praha byl jednoznačně nejpočetněji zastoupený oddíl ze všech a naši závodníci dosáhli dobrých výsledků ve všech lodních i věkových kategoriích. V kategorii kajaku i singlu žen dokázala celkově zvítězit Eva Říhová a hned v prvním závodě sezóny znovu potvrdila své dominantní postavení ve věkové kategorii starších žákyň. Druhou pozici v celkovém pořadí K1 žen potom obsadila Kateřina Dušková. Matyáš Lhota v obou dnech obsadil druhou pozici v dorostenecké kategorii C1 v těsném odstupu za domácím závodníkem Adamem Lerchem. Třetí v kategorii juniorů byl Matouš Příhoda. Oba naši závodníci společně s Adamem Lerchem porovnali svou připravenost na blížící se juniorské nominační závody do reprezentačního družstva juniorů. Matyáši Lhotovi se skvěle dařilo i na deblkánoi se svým parťákem Vilémem Kořínkem, který na kajaku obsadil druhé místo za dalším závodníkem USK Josefem Žížalou.  Bylo vidět, že kluci nejsou na deblu ještě úplně sehraný, ale jelikož ani jeden z nich zimní přípravu individuálně nezanedbával, nepochybuji o tom, že po několika poctivých společných trénincích je juniorská reprezentace v této lodní kategorii nemine. Kompletní výsledky jsou k nahlédnutí na této adrese: http://www.rvp.results.cz/kalendar.php

struznice-vyhlaseni

V tomto měsíci se především mladí závodníci oddílu zúčastní dalších dvou tradičních jarních závodů. Nejprve závodu na řece Úpě v Trutnově a týden nato budou na řece Jizeře bojovat o dobré umístění na Paraplíčku, kam byl závod přesunut z Kamenice. Přestože trať na Kamenici patří mezi ty nejhezčí, které v Čechách máme, závod na Paraplíčku bude také zajímavý a to především proto, že se zde v září uskuteční Mistrovství České republiky žáků – tedy jakýsi vrchol letošních sezóny pro děti ve věku 11 až 14 let.

Prosím a děkuji všem, kteří dodají fotografie ze strážnických závodů do fotogalerie.

Za USK Praha,

Jan Busta