vodácký areál Praha

Lukáš Rohan bude válčit v kategorii do 23 let!

Teprve devatenáctiletý Lukáš Rohan má svém kontě již několik velkých sportovních výsledků. Ještě jako junior se dokázal se svým parťákem Adamem Svobodou prosadit v kategorii do 23 let a získat zlatou medaili na MS v Liptovském Mikuláši. Bohužel ke konci sezóny přisla zpráva, že se tato posádky rozpadá a tak Lukáš naplno nastartoval svoji kariéru na singkanoi. V juniorech patřil v této kategorii k nejlepším, což nejlépe dokládají stříbrné madaile z MS a ME juniorů. Svěřenec trenéra Pavla Kubričana se teď chce prosadit i v kategorii do 23 let, kde bude konkurence o poznání větší. Držme mu všichni palce, ať se to podaří.

Kdy jsi začal se slalomem a kdo tě k němu přivedl? Ke sportu mě přivedli rodiče, kteří oba dělali tento sport, a dá se říct, že jsem u něj vyrostl. Na vodě jsem začal jezdit v 9 letech.

Co se ti na vodním slalomu nejvíc líbí? Líbí se mi rozmanitost sportu. Tím myslím, že každá trať má svá vlastní specifika a nikdy to není stejné.

Co děláš za školu a kde momentálně jsi. Vyhlídky? V tuto chvíli jsem dokončil čtvrtý ročník Gymnázia Nad Štolou a pomalu se chystám na maturitní zkoušku. Dále bych rád studoval Mediální studia na FSV.

Jaká je tvoje nejoblíbenější trať/tratě? Troja, Lipno a ze zahraničních Pau a Bourg St. Maurice (obě v FRA)

Jaké jsou tvé nejlepší dosažené výsledky v kariéře? 

1. Místo MS do 23let Liptovský Mikuláš 2013 indivuduální závod + hlídky (C2)

2. MS juniorů Liptovský Mikuláš 2013 na C1

2. ME juniorů Bourg St. Maurice 2013 na C1

2. MS juniorů Wausau (USA) 2012 (C2)

Byl jsi spokojený se sezónou 2013, jaké byly tvé nejlepší výsledky? Se sezónou jsem byl nad míru spokojený, protože jsem dosáhl zatím nejlepších výsledků mé kariéry.

Jak jsi se připravoval na nadcházející sezónu? Připravoval jsem se v našem domácím areálu v Tróji a také jsem byl na podzim na soustředění ve Francii (St. Pé) a na jaře v Al Ain (SAE).

Proběhly nějaké změny v přípravě? Dříve jsem se připravoval ve dvou kategoriích a především na C2, ale tuhle zimu jsem již trénoval pouze na C1.

Jaké jsou tvé hlavní cíle na sezónu 2014? Úspěšně složit maturitní zkoušku a užít si dlouhé letní prázdniny na vodě.

Co momentálně děláš, kde trénuješ a na co se připravuješ? Momentálně balím věci do Austrálie, kde nás čeká MS do 23let, které proběhne ke konci dubna.

Jak se ti líbí zrekonstruovaná trojská dráha? Musím přiznat, že stará trat s pneumatikami měla své kouzlo, ale každá změna je určitě dobrá a myslím, že dnešní kanál se daleko více podobá ostatním moderním tratím, takže se můžeme v domácích podmínkách lépe připravovat na odlišné tratě.

Co si myslíš o místech nominačních závodů (Troja, Trnávka)? Troja je moje domácí trat, tudíž jsem rád, že nominace bude právě zde a Trnávka je bezesporu nejtěžší kanál u nás a jsem rád, že celkem pravidelně se nominační boje konají zde.

Jak vidíš situaci ve své kategorii? Myslím, že v kategorii U23 má minimálně deset závodníků šanci na medaili, tak se nechám překvapit jak vše dopadne. 

Příště se Vám představí Martin Říha, další singkanoistická naděje na zisk medaile na blížícím se MS v Austrálii.