vodácký areál Praha

Závodníci USK Praha se představí na domácí trati při SP v Troji!

Po roční pauze vyplněné mistrovstvím světa se do pražské Troji vrací závod Světového poháru ve vodním slalomu. O víkendu to bude zároveň pro čtyři lodě poslední možnost, jak si účastí ve finále zajistit místo v českém reprezentačním týmu pro druhou polovinu sezony s vrcholem na zářijovém mistrovství světa v americkém Deep Creeku.

WC2014 banner3x1m 01 nahled

Organizátoři se stále potýkají s nekončícími problémy se stavbou tunelu Blanka, který z okolí areálu dělá staveniště. "Navíc nám tam dnes překopli kabel, takže jsme bez elektriky. To se nám tam stává několikrát do roka. Tak snad to rychle opraví," řekl novinářům šéf organizačního výboru Jiří Rohan. "Ale závod proběhne na dobré úrovni, přijede drtivá většina závodníků ze světové špičky," prohlásil před dvanáctým trojským závodem SP v historii.

Kajakářka Veronika Vojtová, kanoisté Lukáš Rohan, Jan Mašek a deblkanoisté Tomáš Koplík s Jakubem Vrzáněm se na nedávném ME ve Vídni ani při úvodních dvou závodech Světového poháru v Londýně a v Tacenu nedostali do finálové desítky, což je podmínka účasti na MS. Nyní budou mít poslední šanci, jinak je čeká dodatečný nominační závod v polovině července v Českých Budějovicích.

Šanci dostat se do týmu by tak měl i kanoista Stanislav Ježek, dvakrát pátý muž z olympijských her, který letos po dlouhých letech z reprezentace vypadl. "Já klukům držím palce," ujistil Ježek, ale připustil, že by na MS rád jel. "Je to trať, na které jsem nikdy nebyl, a to jsem za ty roky objel kdeco. Je to jako nová sjezdovka pro lyžaře. Ale nejdřív počkám, jak to dopadne o víkendu," prohlásil sedmatřicetiletý slalomář.

I proto většinu svojí energie věnoval jako jedna z klíčových osob organizování závodu. "Mám aspoň o jednu starost méně, nemusím si dávat pozor, kdy je trénink, kdy musím jít závodit. Ale je fakt, že se mi teď nikdo neostýchá toho naložit víc," uznal Ježek.

Na kanálu vyrůstal, takže ho neúčast v závodu bude trochu mrzet. Ale když bude po víkendu vidět, že má ještě šanci, vrhne se do toho naplno. "Tak to si budu pamatovat. Honil jsem ho, ale moc se nedal," reagoval jeho kouč Rohan.

Z českého týmu budou mít největší šance na úspěch kajakáři - dvojnásobný mistr Evropy Jiří Prskavec a vicemistr Evropy Vít Přindiš, který byl druhý i na SP v Londýně. "Po dvou závodech SP jsem cítil, že ta forma po ME trochu odešla. Takže chci do finále, tam už se může stát cokoliv," uvedl Prskavec. "Máme výhodu domácí tratě, ale finále se pořád cení," přidal se Přindiš.

Výhodu by mohli mít také v tom, že trať bude pomáhat stavět i Jiří Prskavec starší, kajakářův otec. "Vždycky se mi dařilo, jako jedinému z naší skupiny, když to stavěl táta," usmíval se Prskavec. "Dám mu plánek, co si vymyslím, a on to tam zakomponuje," žertoval.

Většinou tomu tak ale nebývá. "Já jednou stavěl v Seu a všichni mi vypadli v kvalifikaci," podotkl Rohan. I na ME ve Vídni stavěl trať Ondřej Štěpánek a jeho svěřenci do finále nepostoupili.

Mezi desítku chce také Štěpánka Hilgertová, která jako aktivní závodnice zažila všechny pražské závody SP i obě mistrovství světa a v týmu je nepřetržitě už 27 let. Po náročném úvodu sezony ale trochu cítí únavu. "Takže hlavně, že to je doma. V Troji všichni závodíme rádi, znalost trati je určitě výhoda. Když to zvořu v Tacenu, tak to tolik nebolí, než kdyby se mi to nepovedlo tady," prohlásila.

Zdroj: ČTK