vodácký areál Praha

Slalomová reprezentace trénuje v dějišti letošního mistrovství světa!

Americký Deep Creek nacházející se uprostřed Apalačského pohoří bude v polovině září hostit mistrovství světa ve vodním slalomu. Většina zahraničních závodníků využila závodní pauzy a možnosti zde poprvé a naposledy před šampionátem trénovat. Jinak tomu není ani v českém týmu, který se v téměř kompletním složením vydal obhlédnout novou trať. V týmu bohužel stále chybí mistr světa Vavřinec Hradilek, který však již hlásí plné tréninkové zapojení a také Jakub Vrzáň, který se k týmu připojí o tři dny později z důvodu těžké angíny.

IMG 0258

Naposledy se v USA mělo jet o seniorské mistrovské tituly v roce 2001, avšak po teroristických útocích na světové obchodní centrum 11. září bylo celé mistrovství zrušeno. V roce 2012 hostilo americké Wausau historicky první mistrovství světa závodníků do 23 let, kde své tituly získali Jiří Prskavec a Kateřina Kudějová.

Tréninkový kemp je naplánován na devět tréninkových dní, při kterých závodníci absolvují 15 tréninků na místní trati a budou mít jeden volný den na regeneraci. Ubytováni jsou v luxusních domem v blízké vzdálenosti od tratě a k dispozici jsou jim vířivky, kulečník a kinosál.

Závodní trať je specifická v několika směrech. Nachází se na vrcholu lyžařského střediska a umělé jezero, na kterém se trať nachází, je v zimních měsících využíváno na tvorbu umělého sněhu. Další je netradiční řešení hydraulických překážek, které se dají i v plném provozu ovládat a tím měnit tak tvar a výšku vln nebo válců. "Trať je velice zajímavá a proměnlivá. Ježdění mě zde baví a je to příjemná změna oproti klasickým umělým drahám v Evropě," hodnotí trať dvojnásobný mistr Evropy Jiří Prskavec.

Část závodníků se ze soustředění přesouvá přímo do španělského La Seu d’Urguell, kde se pojede čtvrtý závod světového poháru. Největší naději na celkové umístění má aktuálně vedoucí singlkanoistka Kateřina Hošková a druhý kajakář Vít Přindiš. "Rozhodli jsme se vydal na světový pohár do Španělska, protože místní trať máme rádi a je zde možnost bojovat o celkové dobré umístění ve světovém poháru. Když se počítají všechny závody, není možné jeden vynechat," říkají Hošková s Přindišem. Někteří reprezentanti závod vynechávají a věnují čas dalším přípravám na největší vrchol sezóny.

Officiální stránky 4. SP: http://laseudurgell.worldcup.events.slalom.canoeicf.com

Oficiální stránky mistrovství: https://www.deepcreek2014.com

Fotky: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1455301061394825.1073741830.1440536976204567&type=3