vodácký areál Praha

Závodníci USK Praha se představili na Evropském juniorském poháru 2014!

Početná výprava závodníků USK Praha se v červenci zúčastnila tří závodů Evropského juniorského poháru. Evropský juniorský pohár (ECA) je série pěti závodů organizovaných každoročně o letních prázdninách. Mimo klasické kategorie lodní jsou zde na rozdíl od jiných mezinárodních akcí vypsány také kategorie věkové – U18, U16 a neoficiálně také kategorie U14. Jedná se o skvělé opatření, které neznevýhodňuje mladší a méně silově vybavené závodníky.

10549002 674562025962804 8545905053410715105 o

Solkan (19. – 20. 7.)

První závod se konal 19. – 20. července ve slovinském Solkanu na řece Soči. Výprava do Solkanu dorazila již v pondělí a ihned se začalo s intenzivními tréninky na místní krásné, ale svým přírodním charakterem, šířkou a velkou vodnatostí pro nás poměrně obtížné trati. Ubytování s polopenzí bylo zajištěno v příjemném rodinném penzionu Oddih. Paní domácí Marjeta a její tým se o nás staral výborně. O volnějším dnu jsme navštívili Postojanskou jamu, což je největší komplex krápníkových jeskyň v Evropě a které leží přibližně 50 minut jízdy autem od Solkanu. Jinak byl volný čas našich závodníků naplněn akrobatickým skákáním do vody z místní houpačky nad tratí, koupáním nebo jen odpočinkem na pokojích v úkrytu před jihoevropským sluncem. V sobotu se konečně začalo závodit a výsledky byly velmi povzbuzující: Matyáš Lhota se v kategorii C1 U16 umístil na druhém místě stejně jako Josef Žížala (K1 U16), který navíc vybojoval i čtvrté místo v neděli. Matyáš se svým parťákem Vilémem Kořínkem umístil i v kategorii C1 U16 na druhém místě. Stejně dobře se v sobotním i nedělním závodě dařilo i děvčatům – Michala Dušková se oba dny umístila na třetím místě v kategorii U14, pokaždé za naší nejúspěšnější žákovskou závodnicí Evou Říhovou, která obsadila jednou první a jednou druhé místo a velmi dobře samozřejmě závodila i v kategorii C1, kde dokázala dvakrát zvítězit. Kateřina Dušková skončila bohužel vždy těsně za medailovými pozicemi.

Augsburg (26. – 27.7.)

Většina závodníků USK se v pondělí ze Solkanu přesunula rovnou do Augsburgu. Přesun to byl poměrně náročný, protože 600 km dlouhá cesta se z předpokládaných 6 – 7 hodin protáhla vlivem deštivého počasí, dopravních zácp a vysoké naloženosti vozidel přes 10 hodin. Kolem osmé hodiny večer jsme za silné průtrže mračen konečně dorazili do kempu, kde jsme postavili stany, najedli se a šli rovnou spát. Kemp, ve kterém jsme bydleli, leží v těsné blízkosti malého jezera a je vzdálen přibližně 10 – 15 minut jízdy autem od trati. Na jezírku se dá ráno krásně ráno rozjezdit nebo večer vypádlovat. Přímo u jezera je také dětské hřiště se spoustou prolézaček, hrazd apod., kde se dá velmi dobře posilovat. Kolem celého jezera vede stezka jako stvořená pro běh – jedno kolo měří přibližně 2 km. Druhý den dopoledne již všichni závodníci nadšeně trénovali na místním umělé slalomové dráze, která byla postavena pro Olympijské hry konané roku 1972 v Mnichově. Jedná se dráhu světové úrovně, na které je prakticky každoročně pořádán Světový pohár dospělých. Slalomový kanál je značně specifický. Přestože obsahuje pouze dva relativně obtížné úseky, chvíli trvá, než se na něm závodník naučí jezdit, protože je to kanál úzký, rychlý a voda zde poměrně značně pulzuje a mění se. Někteří závodníci z toho byly v prvních dnech trochu rozpačití a prakticky nikdo nebyl se svým ježděním spokojen. To přičítám ale také únavě z dlouhého cestování a náročnému tréninku a závodům v Solkanu. V posledním dni před závodem už ale závodníci vypadali celkem slušně. Dvojice Větrovský – Matějka zcela opanovala sobotní deblový závod, v neděli ale po chybě, eskimáckém obratu a padesátisekundové penalizaci v první jízdě nepostoupili do finále. Amálie Hilgertová (U18) byla v sobotním závodě druhá stejně jako v obou dnech Eva Říhová (U14), která znovu vítězně opanovala i kategorii C1 U14.

České Vrbné (31. 7. – 1.8.)

Po závodě se polovina závodníků odebrala domů do Prahy. Část jich zde ale zůstala a využila odlivu všech k dalšímu tréninku na tomto skvělém kanále a do přeplněného areálu v Českém Vrbném, kde se již ve čtvrtek a pátek konal třetí závod poháru, se přesunula až v úterý navečer - rovnou po dopoledním tréninku v Augsburgu. Ve středu se již ve Vrbném setkali všichni naši závodníci k vylaďovacímu odpolednímu tréninku a mohlo se začít závodit. Dalo by se říci, že ve Vrbném byla největší konkurence ze všech tří uplynulých závodů. Na start se postavilo rekordních 460 závodníků. Z našich závodníků zde zazářil singlíř Matyáš Lhota a kajakářka Amálie Hilgertová. Matyáš se umístil v obou dnech na třetím místě za Slovincem Jeklinem a Slovákem Mirgorodským, kteří ale absolutisticky opanovali všechny proběhlé závody poháru a kteří se mohou směle řadit mezi úplnou juniorskou světovou špičku. Amálie po nepovedeném sobotním závodě ukázala, že má co domácím fanouškům předvést a zvítězila nad Francouzkou Prigentovou.

Slovo závěrem

Na akci z velké části přispělo Sportovní centrum mládeže. Celá akce se vydařila bez větších komplikací. Myslím, že to všechny závodníky nepochybně posunulo vpřed a mnozí podali skvělé výkony, kterými sice nedosáhli na medailové pozice, ale překonali sami sebe. Další Evropské poháry se konají v Bratislavě a Krakowě v polovině srpna. Účast pražských závodníků ale na těchto závodech již nebude zdaleka tak vysoká jako na uplynulých třech.  

Jan Busta

Trenér USK Praha