vodácký areál Praha

Prskavec obhájil evropské zlato, Přindiš získal střibro a Hošková bronz!

O uplynulém víkendu se na nové umělé slalomové dráze v rakouské Vídni konalo mistrovství Evropy ve vodním slalomu. Pro českou kanoistiku jedno z nejúspěšnějších mistrovství znamenalo zisk dvou kompletních sad medailí. Největší úspěch přinesl první finálový den, ve kterém Jiří Prskavec obhájil titul mistra Evropy z roku 2013, Vít Přindiš dojel pro stříbrnou medaili a Kateřina Hošková získala evropský bronz. Další medaile přidali čeští vodní slalomáři v týmových soutěžích.

Viden-117

Všichni tři čeští kajakáři plynule postupovali z předních pozic jednotlivými fázemi závodu až do finále, ve kterém byla trojnásobná šance na medaili. Netradičně patnáctičlenné finále slibovalo napínavé boje až do poslední brány a diváci přímo na závodišti a u televizních obrazovek se jich také dočkali.

Jako první z čechů se do finálové jízdy pustil Vavřinec Hradilek. I přes zdravotní obtíže Vávra předvedl rychlou a zodpovědnou jízdu, ve které se však dopustil doteku na protivodné brance číslo čtrnáct, což pro něj v konečném pořadí znamenalo deváté místo.

Hned za ním se do trati spustil Jiří Prskavec a po prvních brankách bylo zřejmé, že pokud jízdu ve stejném tempu dojedu až do cíle, vyjete si jednu z medailí. Po dojezdu do cíle zaznamenal nejrychlejší čas závodu a obhajoba titulu byla velice blízko.

Třetí v semifinále a poslední čech Vít Přindiš nastoupil do finálové jízdy s jistotou startu na zářiovém mistrovství Světa ve Spojených státech Amerických. Finále dokázal zajet čistě a zařadil se hned za Jířu na druhé místo. Na startu byli poslední dva závodníci. Mistr Světa, Evropy a Olympijský vítěz Daniele Molmenti a medailista z MS Boris Nevau. Ani jeden z nich nedokázal naše závodníky překovat a tak se mohli češi začít radovat. Jířa Prskavec obhájil titul mistra Evropy a Vít Přindiš vyjel stříbro a zaznamenal tak svoji první individuální medaili. Bronz putuje do Španělska zásluhou Samuela Hernnanze ‘‘Obhajovat pro mě bylo hrozně těžké. Jednou vyhrát jde, ale dvakrát po sobě je naprosto úžasné. Byl to asi můj nejtěžší závod‘ hodnotil Jiří Prskavec svůj výkon.

V nejmladší kategorii singlkanoistek jsme měli dvě zástupkyně ve finále. Stříbrná medailistka z letošního mistrovství světa do 23 let Monika Jančová se nevyvarovala trestných doteků, které ji odsunuly na nepopulární čtvrté místo. Mistryně světa z roku 2011 Kateřina Hošková jela jízdu skvěle a od titulu mistryně Evropy ji dělil jeden trestný dotek, který zaznamenala ..... Kateřina se nám k závodu vyjádřila ‘‘Za medaili jsem strašně ráda. V cíli jsme se tak radovaly, že se mi v lodi objevila díra. Snad mi ji výrobce stihne do odletu do Londýna opravit‘‘.

Viden-122

Sobotní program přinesl ještě další medaili pro český tým. Postaralo se o ni trio Rohan, Gebas a Mašek, která výbornou jízdou vyjela evropské stříbro. Kajakáři si na své konto připsali čtyři trestné vteřiny a obsadili čtvrté místo se ztrátou necelé půl vteřiny na stříbrnou pozici.

Poslední den šampionátu se do tratě postavené trenérem Ondrou Štěpánkem vydali kajakářky a deblkanoisté. Do desetičlenného finále se probojovala pouze Kateřina Kudějová. Z desátého místa útočila na medaili, ale ve vyrovnaném finále ji dotek branky číslo tři připravil o titul mistryně Evropy a znamenal pro ni konečné šesté místo.

Štěpánka Hilgertová, Kateřina Kudějová a Veronika Vojtová získala evropský titul bezchybnou jízdou v týmové soutěži. Hlídka deblkanostů Koplík-Vrzáň, Karlovský-Jáně a Kašpar-Šindler přidala do sbírky bronzovou medaili.

Viden-102

Šéftrenér Jíří Pultera šampionát zhodnotil jako velice úspěšný ‘‘Sobota byla velice úspěšná, neděle bohužel horší. Před závodem jsem si přál jednu individuální medaili, teď máme tři a Jířa navíc obhájil titul, takže jsem moc spokojený‘.

Fotogalerie SOBOTA NEDĚLE

Kompletní výsedky