vodácký areál Praha

Domácí část nominačních bojů o OH se rozbíhá

České vodní slalomáře čeká v dubnu nelítostný boj o letenky na letní Olympijské hry do brazilského Rio de Janeira. Ve čtyřech lodních kategoriích –K1 muži a ženy, C1 muži a C2 muži si vždy pouze ta nejlepší loď vyslouží právo reprezentovat naši zemi na největší sportovní události na světě. Již teď je jasné, že sestava bude odlišná od té, která nás reprezentovala na olympijských hrách v Pekingu a Londýně. Aktivní kariéru totiž ukončili dvojnásobní olympijští medailisté a mistři světa Volf – Štěpánek.

12696922 756449467822775 6521936380071069237 o

Samotné nominační kritéria jsou poněkud složitější než jsme byli zvyklí v předchozích letech. Hlavní část však zůstává stejná a obsahuje čtyři závody, které se uskuteční 16.-17. dubna na umělé slalomové dráze ve Veltrusech a 23.-24. dubna vyvrcholí v pražské Troji. Každý den tvoří samostatný závod složený z první kvalifikační jízdy a finále, do kterého se propracuje vždy deset nejrychlejších v kvalifikaci. Dle pořadí si závodníci připisují body. Za vítězství v závodě je 11 bodů, druhé místo 9 a následně po jednom až do desátého místa, které je ohodnoceno 1 bodem. Z výsledků těchto závodů se vytvoří tabulka do níž se počítají tři nejlepší výsledky, čtvrtý se v tomto případě škrtá. Z této časti vznikne nový reprezentační tým pro sezonu 2016. Každá lodní kategorie disponuje třemi místy.

Nově složený reprezentační tým se zúčastní mistrovství Evropy v Liptovském Mikuláši, které bude pátým závodem rozhodujícím o nominaci na OH. Zde si v interním souboji čeští závodníci rozdělí body za první, druhé a třetí místo. Tudíž je ve hře 11, 9 a 8 bodů bez ohledu na celkové pořadí v závodě. Z těchto pěti závodů, 4 v hlavní častí a ME, se do výsledné tabulky počítají čtyři nejlepší a ten nejhorší se škrtne.

Členové reprezentace měli navíc možnost v loňském roce získat tzv. bonusové body na mistrovství světa v Londýně. Této možnosti využili čtyři závodnici a výrazně si tak řekli o nominaci do reprezentace.  Mistři světa Prskavec s Kudějovou mají 5 bonusových bodů. Tunka s Hilgertovou mají 1 bod za umístění ve finále. Všem se tyto body přičítají v každé fázi nominace a mají tak náskok před ostatními. V kanoistických kategoriích jsou všichni závodnici na stejné výchozí pozici, protože se nikomu nepodařilo probojovat do finále na MS.

Ve všech lodních kategoriích se očekávají lité boje, což dokazují výsledky velkých závodů za poslední olympijský cyklus. Nejblíže vytoužené nominaci na OH jsou aktuálně úřadující mistři světa Prskavec s Kudějovou, ale zadarmo jim to rozhodně nedají účastníci posledních OH Hradilek s Hilgertovou. Pokud tedy na zmíněné víkendy nemáte žádné plány, určitě se na některé z kolbišť přijeďte podívat a nebudete litovat. Tak nabitá konkurence v českém vodním slalomu dlouho nebyla.

ČP Veltrusy: https://www.facebook.com/events/1713297095557226/

ČP Troja: https://www.facebook.com/events/871877829588027/