vodácký areál Praha

Olympijská tajenka je téměř rozluštěna! Kudějová a Gebas si mohou balit kufry

Uplynulé dva víkendy patřili nejvyšší domácí soutěži ve vodním slalomu – Českému poháru. Tyto závody byly zároveň domácí částí nominace do reprezentačního týmu a na OH v Rio de Janiero. Umělé slalomové dráhy ve Veltrusech a Troji hostili ty nejlepší vodní slalomáře, kteří sváděli lité boje v každé závodní jízdě. To hlavní, nominaci na Olympijské hry si skvělými výkony zajistila Kateřina Kudějová, Vítězslav Gebas a posádka Jonáš Kašpar – Marek Šindler. Jediný otazník zůstává v kategorii kajakářů, kde se v přímém souboji na mistrovství Evropy o jedno postupové místo poperou Jiří Prskavec, Vavřinec Hradilek a Vít Přindiš.

 DSC2745

Hned první závod ukázal, že letošní nominace bude vyrovnanější než kdy jindy. Milimetry a setiny sekund hrály mnohdy velmi důležitou roli a rozhodovaly o přídělech nominačních bodů na konta jednotlivých závodníků. I přes nepřízeň počasí si na všechny závody našlo cestu velké množství diváků a potvrdili tak vzrůstající oblibu vodního slalomu v ČR.

Kategorie singlkanoistů má překvapivého vítěze. Vítěze, který však dominoval ve třech ze čtyř nominačních klání. Vítězslav Gebas si třemi prvními a jedním druhým místem dopádloval pro největší úspěch dosavadní kariéry. V týmu ho doplní loňský reprezentant Tomáš Rak a mladý Lukáš Rohan. Do týmu se naopak nevešel dvojnásobný olympionik Stanislav Ježek a vítěz prvního závodu Michal Jáně.

Jedinou kategorií, ve které se nerozhodovalo o účasti na OH byly singlkanoistky. Zde svou dominanci i díky bonusovým bodům za druhé místo na loňském MS potvrdila Kateřina Hošková. V týmu ji doplní Monika Jančová a Martina Satková.

U deblkanoistů se očekával boj o Rio mezi tréninkovými parťáky Karlovský-Jáně a Kašpar-Šindler. Očekávání to bylo oprávněné. Po prvních dvou závodech si tyto posádky prohodili umístění a do druhé půlky tak vstupovaly v úplně vyrovnané pozici. V Troji však účast na OH překlopili na svoji stranu Kašpar se Šindlerem, když dokázali oba závody vyhrát. Třetí do týmu jsou zkušení Koplík s Vrzáněm.

Kajakáři potvrdili neskutečnou vyrovnanost a předváděli nervy drásající souboje. Aktuální mistr světa Jiří Prskavec díky pěti bonusovým bonům uhájil o dva body první místo v nominaci. Druhý skončil Vít Přindiš, který se každém závodě probojoval na pódium. Třetím v týmu je Vavřinec Hradilek. Po prvních závodech odepisovaný kajakář, si díky dvěma vítězstvím v Troji vybojoval místo v týmu a co víc, šanci stále myslet na obhajobu stříbrné olympijské medaile. Kdo nakonec do Ria pojede se rozhodne na mistrovství Evropy, které se uskuteční za necelé tři týdny ve slovenském Liptovském Mikuláši. Pokud Prskavec vyhraje nebo skončí druhý za Hradilkem, jede do Ria. Pokud vyhraje Přindiš, tak je letenka jeho. Hradilek si účast může vybojovat vítězstvím, ale musí zároveň doufat, že Prskavec bude z českých borců nejhorší.

Mezi kajakářkami nedala nikomu důvod k pochybám Kateřina Kudějová. Aktuální mistryně světa měla již před nominací na kontě pět plusových bodů a výkony, které ji na každém závodě vynesly na medailové pozice si nekompromisně řekla o letenku do Ria. Naopak svoji sedmou účast na hrách nepřidá Štěpánka Hilgertová, která Kudějovou doplní v reprezentačním týmu. Nutno však podoktnout, že Hilgertová předvedla s výjimkou prvního závodu vždy perfektní jízdy a můžeme očekávat útoky na cenná umístění při mezinárodních závodech. Do týmu se také probojovala Karolína Galušková. Smolařka loňského roku se perfektně vrátila po těžkém zranění a následné operaci ramene.

Stránka ME: http://euro.ktklm.sk

Kompletní výsledky: http://slalom-world.com/index.php?act=10&idz=45