vodácký areál Praha

Prskavec, Kudějová i Fišerová potvrzují roli favoritů

Kajakář Jiří Prskavec udržel v tvrdé konkurenci nervy na uzdě, vyhrál první dva závody Českého poháru Skupiny ČEZ a skvěle nakročil jak do reprezentace, tak k olympiádě v Tokiu. Stejně jako Fišerová mezi kanoistkami, která také nechala v obou závodech všechny závodnice za sebou. Mezi kajakářkami si první průběžné místo drží favorizovaná Kateřina Kudějová a mezi kanoisty skvěle začal mladý Vojtěch Heger.

CP Veltrusy 240

„Mám obrovskou radost, líp to začít nemohlo, ale na druhou stranu nás ještě čekají 2 závody a já musím minimálně jeden z nich zajet výborně. Takže nic není rozhodnuté, ale ten krok jsem udělal veliký,“ hodnotí mistr světa Prskavec, kterému „stačí vyhrát“ jeden závod a má svou účast na olympiádě v Tokiu jistou.

V neděli šlapal Prskavcovi na paty mistr Evropy Vít Přindiš, třetí skončil mladý Tomáš Zima. Ondřej Tunka inkasoval v neděli 50vteřinovou penalizaci, ale spokojený může za své sobotní 2. místo. V neděli se nedařilo ani Hradilkovi, který skončil po sobotním 3. místě šestý. Mezi ostatními kajakáři tak zůstávají boje o reprezentační dres otevřené.

Mezi kajakářkami se sobotním druhým a nedělním prvním místem průběžně vede Kateřina Kudějová. „Na začátku jsem si moc nevěřila, ale už po včerejšku se mi hrozně ulevilo. Dneska to bylo mnohem lepší, první závod je těžší, a tak se mi jelo dobře. Za výsledky jsem určitě moc šťastná,“ říká po vítězné jízdě Kudějová, která do celkového bodování připočítává 2 bonusové body z MS 2019.

Druhou výhru si v neděli připsala také kanoistka Tereza Fišerová. V ranní kvalifikaci zaváhala a viděli jsme u ní kanoistický obrat, i tak postoupila do finále, kde už si výhru nenechala vzít. „Tokio? Dokud to není černé na bílém, nechci na to myslet, ale mám hodně dobře nakročeno. Z chyby v první jízdě jsem byla celou dobu špatná, ale na druhou jízdu jsem se hrozně těšila a myslím, že podle toho i vypadala,“ komentuje v cíli Fišerová, třetí žena celkového hodnocení světového poháru 2019.

Nejzapeklitější situace je prozatím mezi kanoisty. O průběžné první místo se dělí maldý Tomáš Heger a mistr republiky Lukáš Rohan. Každý z nich zapisuje jednu výhru a jedno druhé místo. „Pocity jsou úžasné, z jízd celkových i ze včerejška. Dneska trať byla dobrá, od rána mi sedla, takže mám radost,“ říká Vojtěch Heger, kanoista, který pro Českou republiku vyjel účastnické místo na olympiádu v Tokiu. Boje o reprezentaci i olympiádu budou pokračovat příští víkend 1.–2. srpna v pražské Troji.

Odkazy: