vodácký areál Praha

Startuje česká nominace vodních slalomářů, první závody se uskuteční na Trnávce, druhé v Praze – Troji.

Po úspěšném mistrovství Evropy ve vodním slalomu v italské Ivrei, odkud si česká výprava odvezla celkem sedm cenných kovů, čeká slalomáře domácí nominace na nadcházející sezonu. První polovina nominačních závodů Českého poháru Skupiny ČEZ se uskuteční o víkendu 15.  a 16. května, o týden později vyvrcholí kláním v Troji. Olympionici a novopečený mistr Evropy Vít Přindiš mají nominaci již zajištěnou. 

Ani ne týden po návratu z italské Ivrei nastoupí čeští reprezentanti do bojů o reprezentační místa pro nadcházející sezonu. Na čtyřech nominačních závodech Českého poháru Skupiny ČEZ, které se uskuteční na Trnávce a v Troji, nebudou chybět čerství medailisté z mistrovství Evropy – trojnásobný šampion Vít Přindiš společně s reprezentačními kolegy ze zlaté hlídky Jiřím Prskavcem a Vavřincem Hradilkem, mistryně Evropy v extrémním slalomu Kateřina Minařík Kudějová, kterou na stupních doplnila bronzová Veronika Vojtová, stříbrná kanoistka Tereza Fišerová i bronzová z kajakářských hlídek Antonie Galušková.

Katerina Minarik Kudejova Vit PrindisZatímco olympionici i čerstvý mistr Evropy Přindiš se o reprezentační místa pro tuto sezonu nemusejí strachovat, ostatní vodní slalomáře seniorské a U23 kategorie čeká velký souboj. Například mezi kajakáři zbývá už jedno jediné místo, o které se popere zejména Vavřinec Hradilek s Ondřejem Tunkou, ale zájem mají jistě i Tomáš Zima či Tomáš Maslaňák. O místo v reprezentačním A-týmu bude bojovat také mistryně Evropy z Pau 2019 Amálie Hilgertová či bronzový kanoista z ME v Troji 2018 Tomáš Rak.

Závody v Troji se uskuteční o víkendu 22.–23. května za podpory partnerů akce (Skupina ČEZ, UNIQA pojišťovna, AutoTreid a další) a také díky finanční podpoře Hlavního města Prahy a Městské části Prahy 7. Po víkendovém klání bude známá reprezentační sestava pro nadcházející Světové poháry a mistrovství světa, zároveň se rozhodne o čtvrté místo na závody Světového poháru v extrémním slalomu, nové olympijské disciplíně v Paříži 2024.

Český pohár Skupiny ČEZ vyvrcholí tradičně pod Lipenskou přehradou 28. a 29. srpna. Stejně jako v předchozích letech bude odměnou pro nejlepšího slalomáře a slalomářku bezplatné roční užívání automobilu od společnosti AutoTreid.

Nominační závody proběhnou díky udělení výjimky ministerstva zdravotnictví ČR za dodržení přísných proti epidemických opatření, včetně omezeného maximální počtu účastníků na závod (celkem 300 osob). Fanoušci mohou závody sledovat prostřednictvím internetového streamu, o němž budou pořadatelé informovat na webu kanoe.cz a sociálních sítích @czechcanoe.