vodácký areál Praha

Kajakář Prskavec doplnil poslední volné místo na OH. Hradilek a Hošková slaví evropské stříbro

Pět týdnů trvající bratrovražedný nominační boj o jediné účastnické místo na Olympijské hry mezi českými kajakáři došel svého vrcholu na mistrovství Evropy v Liptovském Mikuláši. Rozřešení přišlo již po semifinálových jízdách. Vít Přindiš z jedenácté pozice těsně nepostoupil do finále a Jiří Prskavec mohl začít slavit postup na největší sportovní událost planety.

13217181 10154655366886729 6585503690616890890 o

Slalomová trať na řece Váh pod Tatrami hostila nejlepší evropské závodníky ve vodním slalomu znovu po devíti letech. Češi z jejích vod vylovili pět medailí. Tři v individuálních kategoriích a dvě v týmové soutěži.

Jako první se v sobotním finálovém dni představili singlkanoisté. Z dvojice semifinalistů Tomáš Rak a Vítězslav Gebas se ani jednomu nepodařilo postoupit do finále a to se tedy odehrálo bez české účasti. Domácí dominanci potvrdili prvním místem Alexander Slavkovský a druhý Michal Martikán. Třetí místo šlo do Španělska zásluhou Andera Eloseqiho. Lukáš Rohan smolně skončil již v kvalifikaci na prvním nepostupovém místě.

Singlkanostiky v čele s Kateřinou Hoškovou potvrdily vzrůstající kvalitu této mladé kategorie v českém týmu. Hošková dojela pro skvělé stříbro. Předčila ji pouze španělská závodnice Nuria Vilarrubla. Třetí místo putuje do Velké Británie zásluhou Mallory Franklin. Druhá češka ve finále Monika Jančová obsadila osmé místo. Juniorka Martina Satková se do finále neprobojovala.

Kajakáři znovu prokázali momentální sílu a po roční pauze opět slavili evropský double. O zlato se potřetí ve své kariéře postaral Jiří Prskavec a stříbrem úspěch podtrhl Vavřinec Hradilek, který za Prskavcem zaostal o pouhou setinu sekundy. Bronzovou medaili vyjel německý závodník Hannes Aigner. Třetí český zástupce Vít Přindiš skončil před branou finále na smolném jedenáctém místě.

Sobotní program doplnily závody družstev, kde si kajakáři dojeli po třech letech znovu pro evropský titul. Singlkanositky obsadili druhé místo a jejich kolegové dopádlovali pro nepopulární čtvrtou pozici.

Neděle již bohužel českému týmu medaili nepřinesla, ale i přesto byly k vidění skvělé výkony našich závodníků. V kategorii kajakářek si pro páté místo po doteku poslední povodné branky dojela olympionička Kateřina Kudějová. Pro Štěpánku Hilgertovou a Karolínu Galuškovou závod skončil již v semifinále.

Deblkanoisté bojovali ze všech sil o evropské madaile. Smolný den to byl především pro posádku Karlovský-Jáně, kteří těsně obsadili čtvrté místo. Jejich tréninkový partneři a jistí účastníci olympijských her Kašpar-Šindler vybojovali sedmou pozici. Posádka Koplík-Vrzáň skončila svoji pouť evropským šampionátem již v kvalifikaci.

Páté místo týmu kajakářek a čtvrté deblkanositů podtrhlo smolnou neděli vodních slalomářů na Slovensku.