vodácký areál Praha

Mladí slalomáři opanovali MS ve vodním slalomu

S bilancí jedenácti cenných kovů se vrací česká mládežnická reprezentace z veleúspěšného světového šampionátu v Polsku. Junioři a závodníci do 23 let získali šest individuálních medailí a navrch přidali pět z týmového závodu hlídek. Česká republika se díky tomu stala nejúspěšnější zemí celého mistrovství.

13662226 10154818884876729 84608766060275154 o

Sobotní finálový den patřil v českém podání kategorii singlkanoistů a kanoistek. Hlavní postavou se stala Tereza Fišerová, která si čistou a téměř bezchybnou jízdou zajistila titul v kategorii C1 ženy a stala se historicky první českou juniorskou mistryní světa v této disciplíně. Na šťouch v dolní části tratě doplatila další česká zástupkyně Martina Satková, která po vítězství v kvalifikaci i semifinále skončila na „bramborové“ pozici. Finále singlířek nabídlo nezvykle napínavou podívanou, neboť první a čtvrté místo dělilo pouhých sedm desetin sekundy.

Už v prvním finále slavily české barvy medailové umístění v podobě stříbra. Lukáš Rohan dokázal navázat na úspěšná juniorská léta a získal vůbec první medaili mezi U23. Mezi juniory navázal Matyáš Lhota na svého staršího kolegu a stejně jako seniorský reprezentant vystoupal na stříbrný stupínek. Matyáš poprvé ve své kariéře jel finále velkého závodu a hned dokázal předvést vynikající jízdu. Za připomenutí stojí dodat, že mezi juniory se do finálové desítky dostali všichni tři Češi, ale Matouš Příhoda i Václav Chaloupka bohužel pokazili své finálové vystoupení a skončili v poli poražených.

Olympionik Jiří Prskavec zažil nepovedenou derniéru na své poslední mládežnické akci. V semifinálové jízdě se na poslední těžké kombinaci převrátil, když při točení v povodné brance vzal zadkem lodi o dno kanálu. „Asi to jednou muselo přijít a je dobře, že to přišlo právě před OH. Chtěl jsem získat pátou medaili z MS do 23 let, abych završil sbírku, ale bohužel to nevyšlo,“ řekl Prskavec po neúspěšném semifinále. Velkým překvapením byla finálová účast Michaela Matějky, který nahradil Prskavce ve finále a skončil na solidním 6. místě. Mezi juniory skončil po nepovedeném finále opavský kajakář Jan Mrázek na 8. pozici.

Poslední den mistrovství světa patří tradičně kategorii K1 ženy a C2 muži, kde se znovu potvrdilo, jakou škodu pro Českou republiku znamená pravděpodobné vyřazení deblkanoistů z olympijských disciplín. Albert Kašpar s Vojtou Mrůzkem zvítězili mezi juniory a dokázali navázat na mnohé úspěchy předchozích posádek v této „královské“ disciplíně. I zde dokázali čeští závodníci v plné síle postoupit do finále a posádka Jan Vrublovský – Petr Novotný skončila těsně pod pódiem.

Ženské finále patřilo kajakářské škole ze Sušice. Karolína Galušková potvrdila roli favoritky a po loňském zranění získala stříbrnou medaili mezi U23. Kája nestačila pouze na svou dlouholetou konkurentku a jednu z nejlepších kajakářek světa Jessicu Fox. Antonie Galušková dokázala napodobit svou starší sestru a stejně jako ona hned v patnácti letech získala medaili na juniorském MS. Její finálové představení stačilo na bronzovou příčku a završila českou medailovou sbírku z individuálních kategorií.

Na konci srpna čeká na mládežnické reprezentanty mistrovství Evropy, kde se čeští zástupci pokusí napodobit úspěšné medailové tažení z Krakova. Na šampionátu se pravděpodobně nepředstaví největší hvězda reprezentace Jiří Prskavec, který se po OH bude připravovat na SP v Praze.