vodácký areál Praha

Olympijská inspirace! Prskavec s Rohanem podpořili před ODM mladé slalomáře z USK

Chvíli společně přemýšlejí, ale nakonec se shodnou. „Jooo, Jířa nám řekl: Vyhrajte to!“ smějí se mladí vodní slalomáři z USK Praha, kteří si vybojovali místo v týmu hlavního města Prahy pro Olympiádu dětí a mládeže. Její letní edici hostí od 23. do 27. 6. Jihočeský kraj. Při přípravách na mládežnický sportovní svátek roku se v loděnici v Troji sešli se závodníky olympijský šampion a bronzový olympijský medailista na kajaku Jiří Prskavec a stříbrný muž z Tokia na kanoi Lukáš Rohan.

IMG 1246

„S Jířou jsme vzpomínali na to, když jsme před dvěma lety byli jako ambasadoři na Olympiádě dětí a mládeže v Olomouci. Dětem jsme říkali, ať si to hlavně užijí, že se chystají na fakt velkou akci a ať se těší na slavnostní zahájení,“ líčí Rohan, který se letos v dramatické domácí nominaci probojoval na své druhé olympijské hry do Paříže.

Mladí slalomáři mají své soutěže v areálu Lídy Polesné v Českých Budějovicích. „Určitě budou skvělé, protože tam je opravdu divoká voda, terén nabízí mnoho možností a děti si ho vyzkouší v různých disciplínách. Bude to pro ně zážitek,“ myslí si Rohan.

I on je inspirací pro mladé sportovce. „Líbí se mi Lukášova technika pádlování a jak mu loď hezky klouže po vodě,“ popisuje Johanka Jumrová, která bude soutěžit v kategorii žaček starších. Vítek Král, její tréninkový parťák, jenž prověří své dovednosti v kategorii žáků mladších, dodává: „Mně se zase líbí na Jířovi, že se zvládá prosadit v obou kategoriích, a navíc se na kanoi dokázal strašně rychle dostat na vrchol.“

Lukáš Rohan v mládí vzory nemíval. „Úplně jsem se v tomhle věku v profi sportu neviděl a vlastně jsem ani nečekal, že bych to někdy mohl dotáhnout na opravdovou olympiádu. Zase jsem ale od malička viděl Jířu Prskavce, který to měl naopak. On věděl, že se na ni jednou dostane. Byl pro mě takový tahoun, a i když jsem s ním netrénoval, dennodenně jsem ho viděl,“ vzpomíná Rohan. „Byl pro mě inspirací. Až časem jsem zjistil, že bych to chtěl taky dokázat.“

Sportovci prožijí na Olympiádě dětí a mládeže menší obdobu olympijských her – ODMka má své velkolepé slavnostní zahájení včetně nástupu výprav jednotlivých krajů, z nich každá má svého slavného vlajkonoše. Prahu povede Jakub Holuša. Úspěšný atlet se blýskl zlatou medailí z halového mistrovství Evropy v Praze a dvakrát získal stříbro na halovém světovém šampionátu.

Chybět nebude pochodeň, oheň i maskot, kterým je tentokrát vydra Sunny. Zážitky sportovních nadějí zase zprostředkují naděje ze světa žurnalistiky, zapojené do programu mladých novinářů Českého olympijského výboru. Děti se navíc seznámí se závodníky napříč jednotlivými sporty. „A to je na tom to nejlepší,“ dodává Rohan.

Kompletní složení týmu vodních slalomářů z USK, kterým bude v bojích o medaile z ODM pomáhat i vybavení vodácké firmy Hiko, najdete ZDE. A program a výsledky TADY.

IMG 1252 IMG 1259

IMG 1244