vodácký areál Praha

Úspěchy našich vodních slalomářů na Mistrovství České republiky žáků v Brandýse nad Labem

 

Za nádherného slunečného počasí se 7. a 8. září 2024 na umělém slalomovém kanále v Brandýse nad Labem konalo Mistrovství České republiky žáků ve slalomu a sjezdu.
Atmosféra byla napjatá, závodníci vstupovali na start s lehkou nervozitou, ale podpora trenérů, kamarádů a rodinných příslušníků jim dodávala odvahu.

IMG 3272

Závody, které zpočátku probíhaly klidně, nakonec přinesly nečekané momenty a překvapivé výsledky. Nasazení favorité měli problémy se udržet ve vedení a naopak méně zkušení závodníci zaznamenali své dosavadní nejlepší výsledky. Výkony byly opravdu vyrovnané, což vedlo k dramatickým zvratům v jednotlivých kategoriích.
Letošní MČR žáků pro náš oddíl USK Praha však nebyly jen o klasickém slalomu. Zpestřením soutěžního programu bylo měření sil ve sjezdu, kde se naši závodníci také neztratili a přitáhli na sebe pozornost svými výkony. Jízda na sjezdových lodích byla pro mnohé z nich výzvou už při samotné nominaci na Olympiádu mládeže, ale ukázalo se, že jsou připraveni čelit i těmto náročným podmínkám.

Brandýský kanál tak přinesl našim mladým talentům hned několik vzácných kovů. Naši slalomáři vybojovali zlaté, stříbrné i bronzové medaile, což je důkazem jejich neustálého zlepšování a tvrdé přípravy. Jedinou individuální zlatou medaili pro náš klub USK Praha vodní slalom vybojoval v kategorii singlkanoistů mezi staršími žáky Zbyšek Suchý. Zbyšek si zároveň z Mistrovského přeboru odvezl pohár za celkové vítěztví v Českých pohárech žáků pro rok 2024. Mezi další úspěchy pro náš klub USK Praha musíme zmínit závodníka Vítka Krále, který mezi mladšími žáky vybojoval dvě bronzové medaile v individuálním závodě ve slalomu na kajaku a také v singlkanoi. 

Dále během víkendu vybojoval ještě další dvě bronzové medaile a to jednu v závodu družstev ve slalomu na singlkanoi ve složení Vít Král, Mikuláš Poduška, Mika Kratochvíl a druhou opět v závodě družstev, ale už ve sprintu a to v kajaku ve složení Vít Král, Mikuláš Poduška a Robert Matuštík pro kterého byla účast na MČR žáků premiéra. Těmito úspěchy Vítek předvedl svoji všestrannost ve slalomu i sjezdu na kajaku a na singlkanoi.
Poslední z individuálních medaili bronzové barvy si ve slalomu na kajaku v opravdu silné konkurenci jako žák starší prvním rokem vyjel Vojtěch Štefan. A kdyby z jeho strany nedošlo ke kontaktu s brankou, který ho stál 2 sekundy mohl by možná slavit i zlato.
S drtivým náskokem si další zlatou medaili vylovili v soutěži družstev ve slalomu na kajaku naše starší žačky Klára Adámková, Julie Podušková a Emilie Pokorná. V podobném složení si Klára Adámková, Julie Podušková a Johana Jumrová vybojovali v závodu družstev ve slalomu na singlkanoi další medaili a to stříbrné barvy.
Svoji všestrannosti nebo možná díky rozšířené přípravě na nominační závody pro ODM, kde kromě slalomu museli tyto děvčata Johana Jumrová, Julie Podušková a Emilie Pokorná trénovat pro nás méně oblíbený sjezd, si právě v této kategorii závodu družstev ve sprintu na kajaku vybojovali zlatou medaili a na ve stejném složení na singlkanoi bronzovou medaili. Vůbec první medaili na tak velikém závodě jako Mistrovství České republiky žáků bez pochyby je, si doslova vydřeli kluci mezi žáky staršími v závodu družstev ve sprintu na kajaku ve složení Lukáš Kolář, Štěpán Dvorník a Jáchym Krpálek bronzovou medaili. Poslední dvě medaile vybojovali kluci mezi staršími žáky v soutěži družstev ve slalomu na kajaku stříbrnou medaili Lukáš Kolář, Vojtěch Štefan a Jonáš Pinkava a bronzovou medaili kluci ve složení Ota Vlnas, Štěpán Dvorník a Devi Kratochvíl.

Mladí žáci z Brandýsa nad Labem si tak znovu potvrdili, že patří mezi elitu českého vodního slalomu a že o nich v budoucnu ještě hodně uslyšíme. Gratulujeme jim k jejich úspěchům a těšíme se na další závody, kde určitě opět zazáří!

Výsledky ve slalomu MČR žáků 2024

Výsledky ve slalomu družstev MČR 2024

Výsledky ve sprintu MČR žáků 2024

Výsledky ve sprintu družstev MČR 2024

Fotogalerie fotek ze závodů 

IMG 3221IMG 3222

IMG 3231IMG 3238IMG 3245IMG 3255

IMG 3260IMG 3267IMG 3363 2IMG 3272

IMG 3368IMG 3375IMG 3382